U martu počinje izgradnja vetroparka „Vrška Čuka“ kod Zaječara

Srbija

vetroparkU martu ove godine započeće se sa izgradnjom vetroparka „Vrška Čuka“ koji će se nalaziti nedaleko od Zaječara. Investitor je kompanija iz Švajcarske, „VP Enerdži Sistems“ (VP Energy Sistems) koja će uložiti oko 70 miliona evra u ovaj projekat.

Planirano je da ovaj vetropark ima 17 vetrogeneratora čija će ukupna snaga biti oko 35MW. Projekat su radile kompanija „Kolubara“ iz Mionice i bugarska kompanija „Worley Parsons Europe Energy Systems“ iz Sofije, dok će radove izvoditi kompanija „Kolubara“ Mionica. U planu je da ovaj vetropark proizvodi godišnje oko 75 miliona kWh.

Inače, izgradnja ovog vetroparka trebalo je da počne još 2012. godine kada je i postavljen kamen temeljac za ovaj projekat. Tada je najavljeno da će se vetropark „Vrška Čuka“ graditi u dve faze, „Vrška Čuka 2A“ i „Vrška Čuka 2B“. U prvoj fazi bila je planirana izgradnja 3 vetrogeneratora snage 9MW, a najavljeno je i da će ceo projekat biti završen u roku od 30 meseci. Međutim, kako radovi nisu započeli kako je najavljeno, a u međuvremenu su i građevinske dozvole poništene, izgradnja ovog vetroparka bila je stopirana.

Direktor firme „VP Enerdži Sistems“ nedavno je izjavio da će radovi na ovom projektu započeti u martu, s obzirom da su rešene sve nesuglasice sa gradom Zaječarom u vezi izdavanja potrebnih dozvola. Prema njegovim rečima, završetak prve faze ovog vetroparka očekuje se u septembru 2014. godine.

S.J.