U Londonu uhapšeno 10 aktivista za zaštitu životne sredine

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Britanska policija uhapsila je danas deset aktivista organizacije za zaštitu životne sredine Greanpeace koji su blokirali ulaz u sedište British Petroleum (BP) u Londonu sa zahtevom za prekid naftnih i gasnih istraživanja.

Londonska policija najpre je saopštila da je uhapšeno četvoro aktivista, da bi kasnije taj broj povećala na deset.

„Više nema demonstranata na tom mestu ali je policija prisutna“, navodi se u saopštenju.

Tokom dana aktivisti te organizacije su zauzeli mesta u pet kontejnera, postavljenih tokom noći i opremljenih hranom, pićem, toaletima, svetlom, knjigama i igrama kako bi oni koji su unutra mogli da izdrže nekoliko dana.

Plakati sa natpisom „Hitna klimatska situacija“ zakačeni su na prozorima zgrade BP-a. Ova akcija organizovana je uoči generalne skupštine kompanije u Aberdinu u Škotskoj koja se održava sutra.

Blokada je usledila nekoliko nedelja posle serija akcija organizacije Extinction Rebellion u glavnom gradu Velike Britanije kako bi se proglasilo ekološko vanredno stanje.

U saopštenju BP-a stoji: „Pozdravljamo diskusiju, debatu, čak i miran protest, o važnom pitanju na kom svi moramo raditi, ali ometanje sigurnog ulaska i izlaska iz poslovne zgrade na ovaj način je opasno i policija mora rešiti problem što je brže moguće.“

Naftne i gasne kompanije su pod sve većim pritiskom aktivista i investitora koji im traže da preuzmu veću odgovornost za svoju ulogu u procesu globalnog zagrevanja, izazvanog ljudskim aktivnostima kao što je sagorevanje fosilnih goriva.

Željka Vesić