U Kući meda u Danilovgradu obeležen Svetski dan pčela

Vesti | Region

Prigodnim programom u Kući meda u Danilovgradu ukazano je na važnost očuvanja pčela i njihov značaj za čovečanstvo, a time i potrebu zajedničke akcije na lokalnom i globalnom nivou, u cilju zaštite pčela čija se brojnost na Zemlji smanjuje.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Savez pčelarskih organizacija Crne Gore i Ambasada Slovenije organizovali su „Medni doručak“ i niz drugih aktivnosti koje imaju za cilj edukaciju i podizanje svesti o značaju pčela.

U programu su učestvovali najmlađi učenici iz OŠ „Milorad Musa Burzan“ iz Podgorice i OŠ „Njegoš“ iz Spuža.

Deca su imala priliku da kroz interaktivnu prezentaciju nauče kako pčele prave med, zašto su važne za prirodu i koliko je med važan u njihovoj ishrani.

Njihov doživljaj uloge pčela, upotpunjen sa novim saznanjima, odslikali su na drvenim pločicama koje će krasiti prostorije Kuće meda.

Događaju su prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori, predstavici Ministarstva poljoprivrede Slovenije, međunarodnih organizacija, među kojima je bio i direktor UNICEF-a za Crnu Goru Osama Kogali, kao i predsednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević.

Potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović zahvalio se Ambasadi Slovenije na saradnji u organizaciji ovog važnog i lepog događaja, podsećajući da je, ne tako davno, upravo iz Slovenije potekla je inicijativa prema UN da se 20. maj proglasi Svetskim danom pčela.

„Prošle godine u Sloveniji smo ga obeležili po prvi put i obavezali se zajedničkom deklaracijom da ćemo unaprediti saradnju na međunarodnom nivou u pogledu mera za zaštitu pčela, edukaciji javnosti o značaju pčela, obrazovanju i razmeni dobrih praksi u pčelarstvu“, kazao je Simović.

Potpredsednik Vlade Crne Gore je izrazio uverenje da će ovaj događaj doprineti daljoj afirmaciji pčelarstva, ukazivanju na značaj pčela, ne samo kao oprašivača, već i kao jednog od najbitnijih indikatora stanja životne sredine, ali da će podstaći i interesovanje još većeg broja mladih da se počnu baviti pčelarstvom.

Milisav Pajević