U Kraljevu 30 nezaposlenih dobija podršku za pokretanje sopstvenog biznisa

Srbija

Foto-ilustracija: Pixabay

Nezaposlena lica koja pripadaju ugroženim kategorijama sa teritorije Kraljeva potpisaće ugovore za dodelu paketa podrške za pokretanje sopstvenog biznisa. Potpisivanje ugovora organizuju Grad Kraljevo i Asocijacija za razvoj Ibarske doline „IDA„, a biće sprovedeno na lokaciji korisnika paketa podrške, navodi „IDA“ u saopštenju.

Paketi podrške dodeljuju se u okviru projekta „Naša šansa za biznis, kratki vrednosni lanci“, koji podržava projekat Nemačke razvojne saradnje “Inkluzija Roma i drugih marginalizvanih grupa u Srbiji“, koji sprovodi GIZ.

Projekat „Naša šansa za biznis, kratki vrednosni lanci“ ima za cilj uspostavljanje inovativnih, održivih i primenljivih rešenja koja treba da omoguće lakše zapošljavanje i uključivanje marginalizovanih i teže zapošljivih kategorija stanovništva putem kratkih lanaca vrednosti u poljoprivredi, specifičnim oblicima ruralnog turizma i kreiranje primera dobre prakse koji se može primeniti u svim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji.

Za ovaj projekat je ukupno 62 potencijalna korisnika pripremilo predloge poslovnih planova za samozapošljavanje i unapređenje svojih prihoda u tri privredna sektora, turizmu, proizvodnji i preradi voća i povrća, kao i proizvodnji i preradi lekovitog i aromatičnog bilja. Tokom ove faze projekta, prema unapred definisanim kriterijumima, od 62 lica odabrano je 30 krajnjih korisnika kojima se za najbolje kreirane biznis planove dodeljuju paketi podrške.

Za korisnike koji su se opredelili za proizvodnju voća, povrća i lekovitog bilja obezbeđeni su plastenici i male mašine za obradu zemlje. Onima koji su izabrali preradu voća i povrća paket podrške donosi neophodne uređaje i opremu, dok je za korisnike koji su se okrenuli turizmu obezbeđena oprema za smeštaj turista.

U procesu pripreme poslovnih planova 23 korisnika se opredelilo za proizvodnju i preradu voća i povrća, 3 za proizvodnju i preradu lekovitog bilja, dok se za pokretanje posla u sektoru turizma opredelilo 4 korisnika.

Izvor: IDA