U Kragujevcu se realizuje projekat razvoja održivog tržišta bioenergije

Srbija | Biomasa

biomasa agropartner.rs

Gradsko veće Kragujevca danas je dalo saglasnost na zaključenje Sporazuma o saradnji između Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) и града Крагујевца za program „DKTI – Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“.

Kako je navedeno u saopštenju grada Kragujevca, u Kragujevcu će biti obavljena analiza potencijala zamene goriva u javnim objektima koji nisu povezani na sistem centralnog grejanja, ali i razvoj koncepta uključenja privatnog sektora u proizvodnju, snabdevanje i upotrebu biomase. Biće organizovana uvodna radionica za projektni tim za prelazak na grejanje biomasom, pripremljena studija izvodljivosti za odabrane projekte prema tehničkoj analizi stručnjaka, obezbeđen prilagođen model ugovora za isporuku goriva u okviru finansiranja javno-privatnog partnerstva koji se može koristiti za buduće projekte grejanja biomasom.

Program „DKTI – Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“ finansira Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj kao deo Nemačke klimatske i tehnološke inicijative, a glavni partner je resorno ministartsvo. Cilj projekta je jačanje kapaciteta i stvaranje povoljnog okruženja za održivo korišćenje bioenergije u Srbiji.

Predviđeno je da tehnička pomoć za implementaciju ovog projekta traje od 7. jula 2016. godine do 1. septembra 2017. godine.

Sandra Jovićević

foto: agropartner.rs

izvor: kragujevac.rs