U Kragujevcu koncentracija polena ambrozije u vazduhu izuzetno visoka

Vesti | Srbija

 

Foto: Grad Kragujevac

Foto: Grad Kragujevac

Osim u Kragujevcu, nedeljama unazad koncentracija polena ambrozije u vazduhu izuzetno je visoka i na području beogradskih opština Zvezdara i Novi Beograd, ali i u Vršcu, Bečeju, Loznici i drugim gradovima.

Tendencija je, kako stoji na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine da će tako biti do kraja septembra, a možda i duže.

Iako grad Kragujevac, u cilju sprečavanja širenja korovske biljke čiji je polen jedan od najčešćih uzročnika alergije kod ljudi, u saradnji sa JKP Zelenilom svake godine organizuje akcije čišćenja ovog rastinja sa javnih površina, to nije dovoljno da se ambrozija suzbije.

Najveći problem predstavljaju neuređene zelene površine, naročito na rubnim delovima Kragujevca, tako da iz Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu apeluju na sugrađane da to prijave mesnoj zajednici koja će informaciju proslediti Gradskoj upravi za komunalne i inspekcijske poslove.

Problem predstavljaju površine u privatnom vlasništvu, gde nadležne službe ne mogu mogu da postupaju.

U takvim situacijama komunalni inspektorat donesi rešenje o košenju i tako primora vlasnika da uredi svoju zelenu površinu.

S obzirom na to da ambrozija spada u opasne alergene koji izazivaju tegobe kod oko deset odsto ljudske populacije, kao i da je polen te biljke uzročnik 75 posto svih polenskih alergija, jedino rešenje je da se korov uništava, odnosno čupa iz korena. U suprotnom ambrozija ponovo raste i šalje visoku količinu polena u vazduh.

Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu apeluje na sugrađane da svi zajedno radimo na njenom suzbijanju. Nijedna država u svetu nije uspela bez participacije građana da se izbori sa tim korovom. Zbog toga smo već započeli pripremu programa za organizovano i sistemsko uništavanje ambrozije u 2019. godini, od marta do oktobra kada je u punom cvetu. U cilju podizanja svesti naših sugrađana o tome koliko poteškoća izaziva alergija na ambroziju, rekao je Nikola Ribarić načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Biće odštampano 32 000 flajera sa slikom ambrozije i informacijama koliko je opasna po naše zdravlje.

Milisav Pajević