U Kini se gradi centar za rehabilitaciju gde je osnovni lek – priroda

Foto: YouTube (screenshot)

Renomirani arhitekta Stefano Boeri predstavio je novi projekat u svom prepoznatljivom zelenom maniru.

Na jugoistoku Kine, u gradu Šendžen gradiće se centar za rehabilitaciju koji će biti potpuno otvoren ka zajednici i integrisan u urbano tkivo četvrti. Ovo rešenje, koje je odnelo pobedu na međunarodnom konkursu, trebalo bi da bude realizovano u naredne tri godine, a prema rečima arhitekte Stefana Boerija, koji se proslavio čuvenom zgradom Bosco Verticale u Milanu, objekat će karakterisati „skup zelenih terasa i preklapajućih prostora u održivom sistemu koji kombinuju prirodu, arhitekturu i biodiverzitet“.

Prema rečima arhitekte Sju Jibo, iz „Stefano Boeri Architetti“, centar za rehabilitaciju će imati zadatak da spoji prirodu i okolni pejzaž u nameri da preuzme zreli, sigurni i gostoljubivi karakter ovog grada, prenosi ArchDaily.

Projekat je prepoznat kao idealno rešenje zbog svog inovativnog pristupa problemima invaliditeta gde se kombinuju aspekti koji do sada nisu dovoljno istraženi, poput integracije zelenih površina u kontinuitetu sa svim različitim funkcionalnim prostorima centra. Naime, ovaj centar biće namenjen osobama sa različitim stepenom invaliditeta, starosti od 16 do 60 godina.

„Naš projekat otvara novu perspektivu u arhitekturi velikih rehabilitacionih centara. Prvenstveno zato što se motorički i/ili kognitivni invaliditet ne doživljava kao krhkost manjine ljudi, već kao stanje koje je svima nama zajedničko, čak i samo tokom jedne faze našeg života. Drugo, projekat nudi ideju o potpunoj dostupnosti prostorima i uslugama rehabilitacije i kao treće jer je poznati terapeutski kvalitet zelenila i prirode prepoznat, te objekat nudi zadivljujuću količinu dostupnih zelenih prostora.“, objasnio je Stefano Boeri.

Pročitajte više na portalu Gradnja!

Autorka: Anđela Aleksić