U junu otvaranje obnovljene Ramske tvrđave

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto: Wikipedia/Crni Bombarder

Nakon dvogodišnje obnove, Ramska tvđava, početkom juna, trebalo bi zvanično da bude otvorena za turiste.

Turska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA) uložila je preko 1,5 miliona evra u obnovu devastirane tvrđave koja je bila obrasla gustim rastinjem i zatrpana šutom i zemljom.

Obnovi su prethodila arheološka istraživanja i obimna priprema. Hiljade kubnih metara otpada izneto je iz tvrđave, obnovljeni su bedemi i kule, urađena je rasveta, a trenutno se rade pristupne staze i unutrašnja dekorativna rasveta.

Koordinator turskih kompanija koje sprovode restauraciju, Ilija Jacanović, kaže da je urađena 21 analiza originalnog maltera kako bi se koristio identičan onom koji je korišćen prilikom zidanja.

„Našli smo identičan kamen, odnosno rudnik kamena iz koga smo donosili kamen za sadašnju restauraciju. Nismo koristili cement, gvožđe, već drvene grede, slične onima koje su se i tada koristile, tako da je Ramska tvrđava iako nova, sačuvala autentičnost, a arheolozi su se trudili da nam pomognu da njena izgradnja bude ista kao pre 500 godina”, objašnjava Jacanović za Tanjug.

Tvrđava se nalazi na oko 20 kilometara od nedavno obnovljene Golubačke tvrđave i na oko 30 kilometara od arheološkog parka Viminacijum, na steni iznad Dunava i rubu sela Ram. Tvđavu je podigao sultan Bajazit Drugi, 1483. godine.

Jacanović podseća na priče u kojima je zabeleženo da je sultan Bajazit Drugi kada je došao na ovo područje, toliko bio oduševljen da je tu spustio svoj ćilim, pomolio se Bogu i rekao: „Ovde mi podignite tvrđavu”.

Dunav je kod Rama širok 5 kilometara ali je tu najmirniji jer ga presecaju četiri reke. Tvrđava ima pet kula, a pravljene su tako da u njima boravi vojska, svaki sprat imao je svoje ložište i nije bilo moguće preći iz jedne kule u drugu.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija izdvojilo je 20 miliona dinara da se u podnožju trvđave izgradi pristanište za kruzere, a uveliko se radi put dužine od 15 kilometara koji će omogućiti turistima lakši dolazak do sela Ram.

Selo Ram je najmanje selo u opštini Veliko Gradište, sa svega 60 domaćinstava.

Željka Vesić