U junu formiranje Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti

Foto-ilustracija: Pixabay

Do juna će biti formirana Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti koja će biti ključna institucija za podršku građanima da povećaju energetsku efikasnost u svojim domaćinstvima, najavljeno je u Ministarstvu rudarstva i energetike,

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Lakićević istakao je za RTS da se dugo čekalo na donošenje zakona koji će na pravi način urediti oblast rudarstva i geoloških istraživanja, energetike, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

„Novi zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije građanima će omogućiti, između ostalog, da zamene prozore i vrata, odnosno spoljnu izolaciju na zgradama, urade izolaciju krovova i sisteme grejanja. Uloga Uprave je da pomogne građanima u finansiranju zamene vrata i prozora, izolacionih fasada i grejnih sistema, tako što će se zajedno sa lokalnom samoupravom finansirati do 50 odsto troškova, a 50 odsto će građani sami plaćati“, istakao je Lakićević.

Takođe, kroz novi zakon o obnovljivim izvorima energije biće omogućen lakši put građanima da sami proizvode električnu energiju i na taj način smanje račune, dodao je sekretar.

„Postupak će biti jednostavan za građane, a aktivnosti će se realizovati u saradnji sa lokalnim samoupravama i putem javnog poziva. Planirano je da se nastavi i sa sufinansiranjem projekata energetske sanacije javnih objekata i modernizacije javnog osvetljenja u jedinicama lokalne samouprave. Nakon formiranja Uprave, plan je da u narednim fazama subvencije proširimo kako na javne zgrade i ustanove, tako i na škole i vrtiće“, objasnio je Lakićević.

Govoreći o setu novih zakona, Lakićević je dodao da su ovi zakoni okrenuti pre svega građanima i da su građani ti koji treba da imaju najviše koristi.

Energetski portal