U jednom danu Britanci bace 24 miliona kriški hleba

Foto-ilustracija: Pixabay

Domaćinstva u Velikoj Britaniji svakodnevno odbace više od 24 miliona parčadi hleba. U jednom satu, dakle, na deponijama širom zemlje završi više od milion kriški ove namirnice. Razlozi za ovu pojavu su da ljudi obično ne iskoriste hleb na vreme i brinu da je zastareo pa radije kupe novi umesto da pojedu onaj koji su već imali kod kuće.

Kampanja humanitarne organizacije Voli hranu, mrzi otpad (Love Food Hate Waste) nastoji da ovoj lošoj navici Britanaca stane na put. Ona upozorava kako je za proizvodnju hrane potrebna voda, energija, gorivo i pakovanje. Da li sve ovo pripada kantama za smeće?

Pomenuto udruženje ljubitelja hrane i mrzitelja otpada savetuje da se hlebu produži vek trajanja – zamrzavanjem. Ono Britancima predlaže i pravljenje tosta i s njima deli mnoge recepte za ukusne namaze kako bi ih, na zanimljiv način, motivisalo da ne traće resurse.

Istraživanje vladinog savetničkog tela, programa za upravljanje otpadom i resursima i cirkularnu ekonomiju WRAP, došlo je do saznanja da 69 odsto odraslih uzrasta od 18 do 34 godine svake nedelje baca hleb. Oko 26 odsto pripadnika ove starosne grupe svesno je mogućnosti zamrzavanja ovog proizvoda ali to ne čini. Tokom 2012. godine, WRAP je pokazao da bi, ukoliko bi svaki stanovnik bacio tek tri parčeta hleba nedeljno manje, količina otpada ove vrste bila značajno manja.

Tek jedna trećina ispitanika (31 odsto) konzumira hleb svakodnevno, a više od polovine (56 odsto) četiri dana sedmično. Većina ga jede za doručak i ručak, a samo 19 odsto uz večeru i 23 odsto kao užinu.

Hrana u vrednosti od gotovo 16 milijardi evra (15,7) svake godine biva bačena, samo na nivou Velike Britanije. Ova količina hrane iznosi 7,3 tone i njeno smanjivanje imalo bi jednako pozitivan efekat na životnu sredinu kao uklanjanje jednog od četiri automobila sa puteva.

Jelena Kozbašić