U Jablaničkom okrugu dodeljeno 12,4 miliona dinara za razvoj pčelarstva

Vesti | Srbija

 

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić obišao je zadrugu „Med i voće“ u Vlasotincu, kojoj su prošle godine dodeljena bespovratna sredstva u okviru programa namenjenog oživljavanju zadrugarstva.

Krkobabić je tom prilikom objasnio da je novac dodeljen u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini.

On je, konstatujući da su rezultati tog državnog programa vidljivi, podsetio na to da je pomenutoj zadruzi u Jablaničkom okrugu dodeljeno 12,4 miliona dinara, u cilju nabavke opreme za savremeno pčelarstvo.

Tako je ova zadruga nabavila kontejnerski objekat, automatsku mašinu za izradu šećernih pogača, mašinu za izradu satne osnove, električni otklapač saća, opremu za vrcanje meda, sušaru za polen i opremu za kontrolu pčelinjih proizvoda, precizirao je ministar.

Prema njegovim rečima, stručnjaci su ocenili da je ova godina povoljna za pčelare, a najsavremenijom tehnologijom pravi se iskorak u razvoju pčelarstva.

Direktor zadruge Zoran Stojiljković iskazao je zahvalnost Vladi na investiciji, koju je ocenio značajnom za svoju proizvodnju.

Imajući u vidu da je geografski položaj opštine Vlasotince pogodan za pčelarstvo, realizacijom prošlogodišnjeg projekta stvoreni su uslovi za obnovu i razvoj proizvodnje na široj teritoriji, jer zaduga svojom opremom može da pruži usluge i drugim pčelarima.

Milisav Pajević