Najveće izlivanje nafte u istoriji Njufaundlenda

Vesti | Svet | Goriva

Incident koji se desio na obali Njufaundlenda u Kanadi izazvao je burne reakcije ekologa ali i zabrinutost zaposlenih na naftnom i gasnom polju Bela Ruža.

Naime, iz plutajućeg plovila u kome se proizvodila i skladištila nafta,  došlo je do izlivanja sirove nafte usled oluje i gubitka pritiska. Procenjuje se da je iscurelo čak 250.000 litara. Ovo je najveće izlivanje nafte u istoriji Njufaundlenda.

Photo: Pixabay

Bil Monteveči, student na odseku za proučavanje morskih ptica na Univerzitetu Memorial, izrazio je zabrinutost za bezbednost divljih životinja u ovom području. Nafta sa površine vode zadržava se na ptičjem perju i utiče na to da se ono razdvaja, stvarajući prostor da hladna voda prodre do kože ptica. To može imati fatalni ishod.

Takođe, Bil smatra da je ovo izlivanje dokaz da rizici u proizvodnji nafte nikako ne smeju biti potcenjeni i da kompanija koja je odgovorna mora da prestane proizvoditi naftu tokom loših vremenskih uslova.

“To je kao da igrate ruski rulet. Ono što vidimo nije nesreća već rezultat loših propisa’,’ izjavio je Bil.

Lokalne vlasti pokrenule su istragu kako bi se tačno procenila šteta izlivanja i koliko će to uticati na morski svet kao i na ostale životinje koje žive u blizini izlivanja.