U Hrvatskoj predstavljena prva jedrilica na svetu sa dva električna motora

Mobilnost

Foto-ilustracija: Unsplash (vaun0815)

U Splitu je predstavljena prva jedrilica na svetu sa dva električna motora.

Reč je o iskoraku splitskog proizvođača brodova u ekološku proizvodnju, a model je rezultat hrvatske domišljatosti i tehnologije.

Brodogradilište „Salona Yachts“, koje je u vlasništvu bosanskohercegovačke „Prevent Grupe“, premijerno je predstavilo novu jedrilicu, na Saloni 46 na kojoj je godinu i po dana radio mladi tim inženjera iz Splita.

„Ovo je prvo plovilo opremljeno sa dva elektromotora, što će znatno ubrzati punjenje baterija tokom plovidbe. Na ovom brodu smo implementirali naprednije propelere koji mogu da menjaju ugao lopatice propelera u zavisnosti od brzine plovidbe, što će vam omogućiti punjenje baterija pri bilo kojoj brzini. Dva elektromotora omogućiće mnogo bolje manevarske karakteristike plovila u luci“, kaže Marin Donadini, direktor „Salona Yachts“.

Sa motorima plovite bez buke, a dok jedrite, propeleri pune baterije strujom. Model je prikladan za okeanske plovidbe u kojima se jedri u dužim vremenskim intervalima.

„Dok jedri brod ponovno stvara električnu energiju i njemu od potpuno prazne baterije do potpuno pune treba oko 20 sati jedrenja pri brzini od pet i po, šest čvorova“, objašnjava Donadini.

Foto-ilustracija: Unsplash (Daniel Stenholm)

Salona 46 će na svom „Jutjub“ kanalu predstaviti i mladi Kanađanin Den Dekert, koji sa verenicom već pet godina plovi na električnoj jedrilici i promoviše ekološki osvešćenu plovidbu.

„Mislim da je svetsko tržište spremno za električne brodove. Poslednjih šest godina borimo se da dokažemo vrednost ovakvih motora na jedrilicama – nije vam potreban klasičan motor da biste prešli neku razdaljinu kad imate jedra“, kaže Dekert.

Električni pogon sa puteva polako prelazi i na more. Vlasnici nastavljaju da ulažu u zelene tehnologije.

„To je budućnost ne samo u ovoj branši, odnosno industriji, nego i u drugim industrijama koje se bave nekom vrstom mobilnosti – pogledajte samo uspeh gospodina Rimca i njegovog tima u Hrvatskoj“, kaže Almir Jazvin, član Uprave “Prevent grupe“.

Ovaj hrvatski proizvod je spoj ekologije i luksuza. Brodogradilište planira da proizvodi dvadesetak jedrilica godišnje. Prva je već otputovala svom kupcu u Sjedinjene Američke Države.

Izvor: HRT