U Hrvatskoj donete izmene Zakona o vodi za ljudsku potrošnju

Region | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Vlada Hrvatske u petak, 22. septembra, usvojila je izmene Zakona o vodi za ljudsku potrošnju, a predlogom ovog zakona proširuju se zahtevi za praćenje zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju, uvođenjem procene rizika.

Shodno tome, proširuju se i obaveze pravnih lica koja obavljaju delatnost javnog vodosnabdevanja. Takođe, definiše se osnivanje Stručne komisije za odobravanje planova bezbednosti vode za ljudsku potrošnju i procenu rizika u programu monitoringa vode za ljudsku potrošnju, u kom su predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, Hrvatskih voda i Hrvatskog zavoda za toksikologiju.

Zakonskim predlogom dopunjuju se pravilnici vezani za službene laboratorije, a kompanije koje pune vodu u boce i drugu ambalažu, obavezuju se da uspostave, sprovode i održavaju sisteme i postupke koji se temelje na principima HACCP sistema iz EU regulative, donete 2004. godine. Takođe, propisuje se ovlašćenje ministru zdravstva da pravilnikom propiše način sprovođenja procene rizika u programu monitoringa, metode i tačke uzorkovanja, metode laboratorijskog ispitivanja parametara usklađenosti vode za ljudsku potrošnju, kao i postupak registracije i način vođenja registra pravnih lica koje obavljaju delatnost javnog vodosnabdevanja.

Izvor: energetika-net.com