U Francuskoj od januara 1100 mrtvih delfina

Vesti | Svet | Održivi razvoj

 

Foto-ilustracija: Pixabay

Više od hiljadu delfina, žrtava industrijskog ribolova, pronađeno je mrtvo od januara na francuskoj obali. Ono što je dodatno uznemiralo i nateralo javnost da reaguje jeste brutalnost kojom su životinje ubijene, pa su tako tela nekih delfina potpuno osakaćena i peraja odsečena.

Masovna smrt delfina koja je posledica agresivnog ribolova, naterala je aktiviste za zaštitu životinja da reaguju i francuskog ministra za ekologiju da pokrene nacionalni plan za zaštitu.

Vili Daubin, član Nacionalnog veća za naučna istaživanja, rekao je da je već u prva dva meseca nadmašen prošlogodišnji rekord i da je ovoliki broj mrtvih delfina ipak donekle misterija.

Francuski ministar za zaštitu životne sredine Fransoa de Ruži posetio je prethodne nedelje obalu La Rošel kako bi predložio konkretne mere. Njegova ideja uključuje podršku istraživanjima postojećih uređaja koji služe za odbijanje delfina. Ovi zvučni uređaji, koji već postoje na nekim od ribarskih zaliva, emituju neprijatne zvuke koji odbijaju delfine od brodova i ribarskih mreža.

„Si Šepard“, grupa za zaštitu životinja, rekla je da su ove mere beskorisne jer se delfini ne udaljavaju dovoljno od brodova. Takođe su naveli da postoji mogućnost da dođe do plašenja ostalih riba i do „zvučnog zagađenja“ i da je potrebno sistemsko rešenje problema.

Željka Vesić