U Dunav kod Novog Sada postavljeno 90 gnezda za mrest smuđa

Foto: Vode Vojvodine

Ovogodišnja akcija zaštite ribljeg fonda nastavlja se postavljanjem gnezna za mrest smuđa, a akciju je organzovalo JVP „Vode Vojvodine“ u saradnji sa Gradom Novim Sadom, udruženjima građana i ljubiteljima sportskog ribolova.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, v.d. direktora JVP „Vode Vojvodine“, Srđan Kružević i predsednik Udruženja građana „Čerevićka skela“, Bojan Topalski su kod Čerevićke skele u Dunav spustili po jedno od ukupno 90 gnezda na području Novog Sada i okoline.

Gradonačelnik Miloš Vučević najavio je još zajedničkih aktivnosti sa JVP „Vode Vojvodine“ i to na Begečkoj jami, Šodrošu i Petrovaradinu. On je apelovao na sve građane da se aktivno uključe u očuvanje prirode, kako bi se sačuvala mrestilišta ribe i staništa svih vrsta životinja.

Srđan Kružević naglasio je značaj zajedničkih akcija sa građanima i lokalnim samoupravama i dodao da će ribočuvarima JVP „Vode Vojvodine“, kojih ima samo 14 u narednom periodu pomagati ribočuvari volonteri.

„Oni će imati gotovo ista prava kao i naši ribočuvari i volonterske značke sa svojim legitimacijama“, rekao je Kružević i prvu legitimciju sa rednim brojem jedan uručio gradonačelniku Vučeviću. Kružević je takođe rekao da će ribočuvarska služba uskoro biti mnogo bolje opremljena, jer samo tako možemo sprečiti ribokrađu na našim vodama.

Kako navodi predsednik udruženja građana „Čerevićka skela“, Bojan Topalski, riblji fond u Dunavu je desetkovan i biće potrebno nekoliko godina da se vide efekti ovakvih akcija. Topalski je najavio da će sportski ribolovci redovno obilaziti i kontrolisati postavljena gnezda.

Sredstva za izradu gnezda obezbedilo je JVP „Vode Vojvodine“, a napravili su ih članovi Udruženja građana „Čerevićka skela“ iz Futoga, i udruženja sportskih ribolovaca „Šaran“, Petrovaradin i „Dunav“, Sremski Karlovci.

Mesta na koja su postavljena gnezda vidno su označena, ribolovci su upoznati sa akcijom i trebalo bi da izbegavaju te lokacije dok traje lovostaj kako bi riba tokom mresta bila mirna.

U periodu lovostaja koji za smuđa traje do kraja aprila na tom delu priobalja ne sme biti alata za privredni ribolov. U poslednjih 10 godina nije pravljena slična akcija na području Novog Sada.

Energetski portal