U Danskoj otvorena „Kuća žita“

Turizam

Norveški studio „Rajlf Ramstad Arkitekter“ (RRA) dizajnirao je zgradu koja slavi i čuva kulturu pšenice u danskoj regiji Jutland.

„To je mesto za negovanje nove prehrambene kulture, počev od hleba. Sve mora biti kvalitetno, zdravo i napravljeno prema tradiciji “, objašnjava Rajlf Ramstad osnivač norveškog studija RRA sa sedištem u Oslu.

Prema njegovim rečima namera Kornets Hus-a, ili „Kuće žita“, upravo otvorene usred zlatnih polja severnog Jutlanda (danska opština Hjoring), je da slavi bogato poljoprivredno i prehrambeno nasleđe ovog skandinavskog regiona, poznatog i po divnim pejzažima.

Nova zgrada, koja se nalazi pored farme i pekare, predstavlja se kao „laboratorija za hleb“, u kojoj se mogu deliti tradicionalni recepti, drevne metode obrade, ali se može i eksperimentisati sa novim receptima.

Kuća je otvorena za sve – od lokalnih farmera do turista, od škola do porodica, svako može biti gost ove jedinstvene kuće. Kornets Hus nudi edukativne prostore, radionice i tematske izložbe, ali i prostor za trenutke opuštanja – u sklopu objekta smešten je i osunčan kafić sa pogledom na žitna polja.

Arhitektura odražava mešavinu tradicije i modernog stila što predstavlja i glavno obeležje norveškog studija RRA.

Svojim otvorenim i fleksibilnim planom, zgrada iscrtava latinično slovo „L“ i njime obuhvata dvorišnu baštu, gde male parcele zemljišta, koje se koriste za gajenje eksperimentalnih useva, proširuju izložbene i istraživačke aktivnosti i izvan same kuće.

Ovaj stilski izbor ne daje projektu samo uspešnu interpretaciju prirodnog konteksta, već ga povezuje sa lokalnom tradicijom gradnje i poljoprivrednim nasleđem regiona.

U kući se nalaze obrazovni i izložbeni prostori, otvoreni ka pejzažu zahvaljujući velikim vitražima koji se čak preklapaju sa fasadom. U samom centru zgrade, velika pećnica stvara vizuelni kamen temeljac oko kojeg su skoncentrisana sva javna dešavanja.

Drvena građa, prati održivu ideju projekta, ali gledajući spolja izgleda kao da geometrijska tekstura opeke, toplo-zlatne boje, gotovo stapa objekat sa okolnim pšeničnim poljima.

Jovana Canić