U Crnoj Gori zbog prisustva pesticida uništeno 52 tone limuna i paprika

Vesti | Region

Foto-ilustracija: Pixabay

U Crnoj Gori su inspektori Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove tokom maja meseca uništili oko 52 tone limuna i paprika, odnosno 40 tona limuna i gotovo 12 tona paprika zbog utvrđenog prisustva povišene vrednosti pesticida, konkretno rezidualnog pesticida i methomyl-a.

U izveštaju Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove navodi se da je zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtevima bezbednosti hrane i hrane za životinje zabranjen uvoz devet pošiljki, ukupne težine oko 7,9 tona.

Osim limuna (40.020 kilograma) i paprika (12.000 kilograma), uništena je i jedna pošiljka banana, težine 2.106 kilograma, zatim jedna pošiljka voćnog sadnog materijala 137 komada, kao i pošiljka sadnog materijala lovora 42 komada.

Takođe, uništeno je i 25.000 kilograma hrane za životinje, a kao razlog je navedena povišena vrednost aflatoksina.

Fitosanitarna inspekcija je u maju izvršila pregled ukupno 1.323 pošiljke i to pri uvozu 1.277 pošiljki i 46 pošiljki u provozu.

Izdato je devet rešenja o zabrani uvoza pošiljki i tri rešenja za uništenje robe. Ukupno je uzeto 410 uzoraka, od čega devet nije odgovarao propisanim zahtevima bezbednosti hrane, navodi se u izveštaju Uprave, prenose crnogorski mediji.

Takođe, izvršen je pregled 1.483 uvezene pošiljke hrane neživotinjskog porekla i 367 pošiljki predmeta i materijala koji dolaze u kontakt sa hranom.

Milisav Pajević