U Crnoj Gori počela ekološka kampanja „Ugasi motor“

Foto-ilustracija: Pixabay

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine Program Ujedinjenih nacija za razvoj i Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore radi unapređenja ekološke, ekonomske i društvene odgovornosti počinje kampanju „Ugasi motor“.

Kampanjom je predviđeno postavljanje znakova protiv praznog hoda automobila ispred škola u Podgorici, postavljanje znakova na benzinskim pumpama i parkinzima i svim drugim mestima gde vozila mogu biti u stanju mirovanja, organizovanje predavanja u saradnji sa timom UNDP-a na temu klimatskih promena u određenom broju osnovnih škola i distribucija informativnih flajera. Takođe, MUP Crne Gore će prilikom registracije vozila svim vlasnicima uz dokumenta i tablice podeliti i PVC nalepnicu za automobil čijim lepljenjem se direktno podržava kampanju, a granična policija će turistima prilikom ulaska u Crnu Goru, tokom redovne pasoške kontrole podeliti i informativne flajere vezane za kampanju.

Kampanjom „Ugasi motor“, koja je u Crnoj Gori prvi put realizovana 2015. godine, pozivaju se pojedinci i porodice da pokažu svoju predanost zaštiti dece i zajednice od štetnih emisija iz vozila tako što će dobrovoljno isključivati motor dok vozilo nije u pokretu i podstaći svoje prijatelje da eliminišu nepotrebna zagađenja.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, rad motora u praznom hodu šteti zdravlju. Udisanje štetnih gasova iz automobila izaziva astmu, alergije, druge respiratorne probleme i kardiovaskularna oboljenja. Emisije štetnih gasova su prisutne i opasne po zdravlje čak i kada ih ne vidimo golim okom. Deca su posebno osetljiva na zagađenja iz vazduha, jer dišu brže i inhaliraju 50 odsto više vazduha po kilogramu telesne težine od odraslih.

izvor: radiojadran.com

Sandra Jovićević