U Crnoj Gori održan okrugli sto posvećen termoelektranama

Region | Ugalj

075326

U Privrednoj komori Crne Gore u Podgorici 13. aprila 2016. godine održan je okrugli sto „Energija Balkana – Termoelektrane“.

Direktor EFT Rudnika i Termoelektrane „Stanari“ gospodin Ivica Jakovljević predstavio je projekat TE „Stanari“ i ovom prilikom izjavio da objekat u Stanarima predstavlja najznačajniji investicioni projekat ove vrste u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Podsetio je da je u realizaciju projekta uloženo oko 560 miliona evra, a da je snaga elektrane 330MW. Kako je dodao, komercijalni rad elektrane očekuje se u junu ove godine, a termoelektrana će u punom kapacitetu zapošljavati oko 900 radnika.

Generalni sekretar Evropske asocijacije za ugalj i lignit gospodin Brajan Riketis istakao je da se u Evropi najviše energije dobija iz uglja – oko 28,4 odsto, zatim da evropski rudnici godišnje proizvode oko 100 miliona tona uglja, dok je potrošnja na godišnjem nivou oko 300 miliona tona uglja. Dodao je da je najveći potrošač uglja Poljska, ali i da Danska efikasno koristi ugalj za energetske potrebe.

Gospodin Riketis je naveo da je investiranje u obnovljive izvore energije potrebno, ali da ih ne treba posmatrati kao alternativu konvencionalnim gorivima kao što je ugalj. Istakao je da je ugalj jeftin energent, ali i bezbedan ako se primenjuju ekološki standardi.

Potpredsednik Privredne komore Crne Gore gospodin Ivan Saveljić izjavio je da Crna Gora raspolaže bogatim prirodnim potencijalima za razvoj energetike, a na kojima je moguće bazirati njen dalji privredni i društveni razvoj.

Sandra Jovićević

foto: rtrs.tv