U Crnoj Gori do 2020. godine 10 odsto goriva iz OIE

Svet

Miodrag-Čanović

Na simpozijumu Globalne inicijative za smanjenje potrošnje goriva (Global Fuel Economy Initiative) koji je održan 5. septembra 2014. godine u Parizu učestvovala je i Republika Crna Gora koju je predstavljao generalni direktor Direktorata za energetiku gospodin Miodrag Čanović.

Gospodin Čanović je na ovom simpozijumu izjavio da će Republika Crna Gora ispuniti zadati cilj da do 2020. godine 10 odsto potrošnje goriva u sektoru transporta bude iz obnovljivih izvora energije. On je dodao i da je Strategijom razvoja energetike Crne Gore predviđeno da upotreba biogoriva u transportu 2020. godine bude 285GWh, dok će 2030. biti 252GWh.

Na simpozijumu je istaknuto i da Crna Gora nema fabrike motornih vozila, kao i da uvozi gorivo. Takođe je rečeno da se Crna Gora okreće čistim gorivima, ekološkim vozilima, čistim putevima i eko vožnji, a sve u cilju smanjenja emisije štetnih gasova u atmosferu.

Gospodin Miodrag Čanović izjavio je i da je u toku priprema novog Zakona o energetici koji bi između ostalog trebalo da reguliše i transport, skladištenje i bezbednost goriva, kao i zaštitu potrošača.

Simpozijum je organizovala Globalna inicijativa za smanjenje potrošnje goriva (GFEI) i to kao preliminarni sastanak za samit Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama koji će se održati 23. septembra u Njujorku.

Sandra Jovićević

foto:a1on.me