U centru Osla na parking mestima od sada biće cveće

Vesti | Svet

Foto-ilustracija: Pixabay

Grad bez automobila, plan je za Oslo koji Norveška planira da realizuje ove godine. Na prazna parking mesta biće posađeno cveće, a u planu je izgradnja biciklističkih staza dugih 60 kilometara.

Prognoze su da će Oslo do 2040. dostići brojku od jednog miliona stanovnika, što znači da će se emitovati više ugljen dioksida nego što njihove šume mogu da proizvedu.

Gradske vlasti su rešile da je pravi trenutak da reaguju na porast stanovnika i utiču na problem porasta zagađenja vazduha preventivno.

Zagađenje vazduha u Norveškoj poraslo je za 28 odsto od devedesetih godina. Nakon niza mera koje su doneli, od 2015. godine emisija štetnih čestica je opala za više od tri odsto. Planirana akcija, o centru grada bez automobila, nije naišla na odobravanje kod svih stanovnika, jer bi to značilo da će morati da se parkiraju u udaljenije delove grada gde je parking skuplji. Zbog toga su gradske vlasti odlučile da dodatno smanje zonu bez parkinga od prvobitno planirane, pa će tako po trenutnom planu 1,3 kvadratna kilometra centra grada biti bez automobila.

Još 2015. Oslo je najavio zabranu automobila do 2019., a u međuvremenu je otežavala pristup gradu ukidanjem postepeno parking mesta. Do 2025. njihov plan je da zabrane u celoj zemlji automobile na plin i dizel gorivo.

Željka Vesić