U Briselu Crna Gora otvorila Poglavlje 27

Vesti | Region

Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora je juče, na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, otvorila pregovaračko Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promene.

Zajednički je ocenjeno da je otvaranje ovog poglavlja još jedan uspeh za Crnu Goru i priznanje crnogorskim institucijama za intenzivan rad na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa propisima EU i izgradnji potrebnih administrativnih kapaciteta.

Šef crnogorske delegacije, ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović je, u obraćanju predstavnicima država članica i Evropske komisije, istakao da Crna Gora danas ima otvorena 32 poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena zahvaljujući intenzivnom radu.

– To je dokaz naše kontinuirane i snažne posvećenosti procesu evropske integracije. Verujem da ćemo otvaranjem i poslednjeg pregovaračkog poglavlja u mesecima pred nama, još jednom potvrditi lidersku poziciju Crne Gore ali i dati novi zamah integracionom procesu, ne samo naše zemlje već i država regiona, te potvrditi kredibilitet evropske perspektive Zapadnog Balkana, kazao je Darmanović.

Foto: Vlada Crne Gore

Ocenio je otvaranje poglavlja 27 vrlo značajnim i iz razloga što je Crna Gora i Ustavom 2007. godine definisana kao ekološka država, posvećena zaštiti životne sredine i razvoju baziranom na principima održivosti.

Ministar Darmanović je u Briselu ponovio da proces evropske integracije nema alternativu.

– To je jedini okvir koji garantuje stabilnost u regionu a na taj način u Evropi. Zato smo sigurni da su prisustvo EU u regionu i kontinuitet politike proširenja, od fundamentalnog značaja za stabilnost, dalji ekonomski razvoj i konkurentnost evropskog kontinenta na globalnom nivou, kazao je on.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je ocijenio da se odluka o otvaranju Poglavlja 27 može smatrati skoro pa istorijskom.

On je podsetio da je Crna Gora ispunila jedino početno merilo u ovoj oblasti već u julu 2016. godine usvajanjem Nacionalne strategije za transpoziciju, implementaciju i primjenu pravne tekovine EU u oblasti životne sredine i klimatskih promena, zajedno sa Akcionim planom za period 2016- 2020.

Radulović je naglasio da je država posvećena zaštiti životne sredine. Podsetio je da je Vlada Crne Gore, s ciljem stvaranja pravnog okvira za buduće investicije u oblasti životne sredine i klimatskih promena, krajem novembra donela odluku o osnivanju Fonda za zaštitu životne sredine (Eko-fond).

– Svesni smo da je pred nama još dosta posla. Međutim, proces pregovaranja se ne tretira kao takmičenje, već kroz strateški pristup i odgovoran odnos prema građanima Crne Gore, u cilju poboljšanja njihovog životnog standarda.

Verujemo da stabilna dinamika i napredak Crne Gore na putu prema EU predstavljaju i podsticaj za druge u regionu da nastave putem integracije. Štaviše, dinamika procesa koji se ogleda u otvaranju ovog poglavlja još jedna je potvrda da se politika proširenja nastavlja i živi, poručio je Radulović.

Milisav Pajević