U Blacu nakon mesec dana ponovo ispravna voda za piće

Foto-ilustracija: Unsplash (Albert Flamingo)

Posle nešto više od mesec dana, a nakon junskih poplava koje su oštetile i deo vodovodne mreže, fabriku vode i sistem Pridvorica sa koga se opština snabdeva pijaćom vodom, Blačani sada mogu koristiti ispravnu vodu.

Predsednik Opštine Milan Ćurčić kaže da je tokom poplava prošlog meseca načinjena ogromna šteta na infrastrukturi, ali i privatnim domaćinstvima, te da je oštećen i vodovod čija je popravka zahtevala određeni vremenski period, a pre svega, čekali su se rezultati i potvrda o ispravnosti vode Instituta za javno zdravlje iz Niša.

„Mi smo oštećeni deo vodosistema i fabrike vode relativno brzo sanirali, uspeli smo da u vodosistem pustimo tehničku vodu, ali je trebalo da prođe određeni period kako bi ta voda bila higijenski i bakteriološki ispravna i mogla da se koristi za piće. Sada je stigla i potvrda analize niškog Instituta, čime je ukinuta i ranija odluka Sanitarne inspekcije o zabrani njenog korišćenja“, rekao je Ćurčić.

U prethodnom periodu građanima je svakog dana obezbeđivana pijaća voda iz cisterni i one su pokrivale različite lokacije u gradu.

Procenjena šteta na teritoriji Blaca od poplava u junu je oko milion evra.

Autor: LJ.M.

Izvor: Južne vesti