U BiH pokrenuta akcija Pričajmo o vazduhu

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u BiH od posledica zagađenosti vazduha svake godine umre oko 10.000 ljudi, izjavio je u Sarajevu ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg.

Hagelberg je otvarajući manifestaciju Pričajmo o vazduhu rekao da bi u BiH, kada bi se uvele sveobuhvatne promene u zaštiti životne sredine, umesto 10.000, bilo 16 smrtnih slučajeva godišnje. Ako uzmemo u obzir da bi se svake godine, ukoliko bi se situacija promenila, mogla sačuvati 9.984 života, da bi jedna četvrtina stanovnika BiH duže živela i da bismo svi živeli u zdravijem okruženju, ne razumem zašto ovo pitanje nije prioritet u ovoj zemlji, naveo je švedski ambasador.

Hagelberg smatra da je aspekt zdravlja najvažniji, ali da treba uzeti u obzir i ekonomsku situaciju, jer se smatra da bi bruto domaći proizvod BiH za 21 odsto bio bolji, ako bi se poboljšala situacija sa kvalitetom vazduha. Prema njegovim rečima, poboljšanje kvaliteta vazduha tesno je i u vezi sa ispunjavanjem zahteva za pristupanje BiH u EU.

On je dodao da je Švedska pre dva dana produžila projekat energetske efikasnosti koji sprovodi UNDP u BiH, za koji je izdvojeno dodatnih četiri miliona evra, te da je u sredu ujutro u Sarajevu pokrenut još jedan projekat koji sprovodi Švedska agencija za zaštitu životne sredine (SEPA).

Hagelberg je najavio da će narednih dana fasada zgrade Ambasade Švedske u Sarajevu biti osvijetljena različitim bojama, u zavisnosti od zagađenja vazduha. On je pojasnio da će smeđa i lila boja označavati opasan nivo zagađenja, narandžasta – opasan nivo za osetljive ljude i decu, crvena – veoma opasan nivo zagađenja za sve, žuta – nešto bolji kvalitet, dok će zelena boja označavati priihvatljiv kvalitet vazduha.

Akcija Pričajmo o vazduhu pokrenuta je kako bi se podigla svest o zagađenju vazduha u BiH i uključila u dijalog građane, civilno društvo, političare i međunarodnu zajednicu.

izvor: nezavisne.com

Sandra Jovićević