U Beogradu registrovan prvi oboleli od groznice Zapadnog Nila

Vesti | Srbija

U Srbiji je laboratorijski potvrđen prvi slučaj u ovoj godini obolevanja od groznice Zapadnog Nila, koju prenose komarci.

Foto: pixabay

Obolela je osamdesetčetvorogodišnja žena iz Beograda, koja ima udružene hronične bolesti. Prošle godine prvi slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila registrovan je 1. jula, a ove godine četiri nedelje kasnije – 3. avgusta, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Kako bi se smanjio rizik od zaraze iz Batuta savetuju da se redovno koriste repelenti prilikom boravka na otvorenom, da odeća bude dugih rukava i nogavica, da se izbegava boravak u prirodi u periodu najveće aktivnosti komaraca – sumrak i zoru, da se koristi zaštitna mreža protiv komaraca na prozorima i vratima.

Groznica Zapadnog Nila prvi put je registrovana u Srbiji 2012. godine.

Najviše obolelih i umrlih od groznice Zapadnog Nila Srbija je imala 2013. godine kada je obolelo 303 ljudi, a umrlo 35 pacijenata.

Podsetimo da je pre mesec dana Vlada Republike Srbije saopštila da preko Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine Vojvodine i lokalnih samouprava sprovodi akciju suzbijanja komaraca na teritoriji Srbije i da građani nemaju razloga za brigu.

Izvor: Tanjug

Milisav Pajević