U Bačkoj Palanci obeležen Dan rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“

 

Foto: JP „Vojvodinašume“

Foto: JP „Vojvodinašume“

U Skupštinskoj sali Opštine Bačka Palanka, u subotu je, godišnjom konferencijom obeležen je Dan rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Komisije Republike Srbije za saradnju sa UNESKO-om, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Opštine Bačka Palanka.

Predsednik SO Bačka Palanka, Mita Lačanski, u svom obraćanju gostima, istakao da je upisom na listu rezervata biosfere područja „Bačko-Podunavlje“, učinjen korak ka uspostavljanju prekograničnog rezervata biosfere „Mura- Drava- Dunav“, prvog zaštićenog područja u svetu koje se prostire u pet zemalja: Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Austriji.

– Zahvaljujući svom geografskom položaju, Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ pruža velike mogućnosti za međusektorsku i međudržavnu saradnju i održiv razvoj, istako je Mita Lačanski, predsednik SO Bačka Palanka.

Podsetimo, Međunarodni koordinacioni savet UNESKO programa „Čovek i biosfera“ doneo je odluku o upisu „Bačkog Podunavlja“ na Svetsku listu rezervata biosfere, na sednici koja je održana u Parizu, 14. juna prošle godine te je „Bačko Podunavlje“ postalo deo Mreže rezervata biosfere, koja obuhvata 669 područja iz 120 zemalja.

Mreža je od ključnog značaja za ostvarivanje održive ravnoteže između zaštite biološke raznovrsnosti, očuvanja kulturnih vrednosti i socio- ekonomskog razvoja.

Tokom sastanka razmatran je Godišnji izveštaj o aktivnostima u Rezervatu biosfera „Bačko Podunavlje“.

Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ nalazi se na severozapadu Vojvodine i predstavlja jednu od najvećih i najočuvanijih ritsko- močvarnih celina u gornjem toku Dunava kroz Srbiju.

Prostire se na područjima opština/gradova Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka na površini od 176.635 hektara.

Milisav Pajević