U Arilju izgradnja fabrike za proizvodnju eko-kože

Vesti | Srbija

 

Foto: Erteks

Foto: Erteks

U Arilju je juče potpisan Memorandum o saradnji sa turskom kompanijom „Erteks„, čime se u toj opštini najavljuje početak izgradnje fabrike za proizvodnju eko-kože, kao i nova zapošljavnja.

Otvaranje proizvodnih pogona ovog turskog giganta za Ariljce znači veći privredni razvoj i nova radna mesta.

– Za mesec dana počinjemo sa izgradnjom fabrike koju ćemo opremiti najsavremenijom tehnologijom. Osim postojećih, kupljeni su i dodatni filteri za prečišćavanje otpadnih voda koji su čak i iznad standarda Evropske unije. Planiramo da 80 posto celokupne proizvodnje izvozimo na evropsko i rusko tržište, i da mesečni izvoz bude preko dva miliona evra, izjavio je Mustafa Leventoglu, vlasnik kompanije „Erteks„.

Vodeća kompanija u proizvodnji eko-kože odlučna je da proizvodnju proširi na srpsko tržište, a buduća fabrika zadovoljavaće sve ekološke standarde.

– Dugo smo tragali za adekvatnim investitorima i tražili da to bude delatnost koje nema u našoj opštini. Saradnja sa turskom kompanijom ‘Erteks‘ je pun pogodak i nadam se da će pored što je prestonica maline i tekstila, Arilje uskoro postati i prestonica eko-kože u Srbiji, kaže predsednik opštine Arilje Zoran Todorović.

Prema njegovim rečima, otvaranjem fabrike dobiće se od 250 do 400 novih radnih mesta, a zaposleni radnici neće imati platu ispod republičkog proseka.

Pored radnika sa srednjom stručnom spremom, u novim pogonima biće zaposleni i inženjeri, kazao je Todorović.

Izvor: RTV

Milisav Pajević