U Apatinu posađeno 1.215 sadnica topole

Foto: JP „Vojvodinašume“

Zahvaljujući akciji “Zasadi drvo” područje GJ “Apatinski rit” bogatije je za dvogodišnje sadnice topole. Vredne ruke volontera i zaposlenih u ŠG “Sombor” posadile su ukupno 1.215 sadnica ovog drveća.

Tokom sadnje, na svako stablo postavljena je i zaštita od divljači, navodi se na sajtu JP “Vojvodina šume”.

Područje koje je odabrano za sadnju drveća 2016. godine pogodilo je jako nevreme, a slična situacija dogodila se i 2017. Naime, jak vetar napravio je veliku štetu na području ŠU “Apatin“ i zbog toga je ovo područje izabrano za pošumljavanje.

U Vojvodini je u 2019. godini zahvaljujući ovoj akciji posađeno 11.000 stabala.

Prema podacima iz poslednje nacionalne inventure šuma, Vojvodina se ubraja u najmanje pošumljene regije u Evropi, sa samo 7,1 odsto šumovitosti.

Poseban problem predstavlja to što na području Vojvodine nema dovoljno šumskog zemljišta, budući da je ona dominantno poljoprivredni region. Baš zato u okviru projekta “Zasadi drvo“ Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, zajedno sa JP “Vojvodinašume“, povećavaju površine pod šumama u vojvođanskim opštinama i trude se da ih učine zelenijim.

Akcija “Zasadi drvo” nastavlja se i ove godine i planirano je da sadnja traje do kraja marta.

Energetski portal