U 2015. godini podizanje energetske efikasnosti sredstvima Budžetskog fonda za EE samo u javnim objektima

agropress.org.rs

Šef Odseka za energetsku efikasnost Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije gospođa Antonela Solujić u intervjuu za Euraktiv Srbija istakla je da Budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti u Srbiji tokom 2015. godine raspolaže sa oko 180 miliona dinara. Prema njenim rečima, ova sredstva će biti iskorišćena za podizanje energetske efikasnosti u javnom sektoru.

Kako je podsetila, prošle godine su potpisani ugovori za finansiranje energetske efikasnosti u 11 jedinica lokalnih samouprava, a izdvojeno je oko 100 miliona dinara iz fonda. Gospođa Solujić je dodala da se iz Fonda za energetsku efikasnost subvencioniše oko 70 odsto investicija, sem u slučaju tri devastirane lokalne samouprave koje su dobile sredstva u iznosu cele investicije.

Predstavnik projekta „Energetska efikasnost u zgradarstvu“ Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju Renata Šindlbek izjavila je za Euraktiv Srbija da loša materijalna situacija predstavlja jedan od najvećih izazova za unapređenje energetske efikasnosti u zgradarstvu u Srbiji.

Sandra Jovićević

foto: agropress.org