U 124 hiljade Folksvagenovih elektromobila otkrivene kancerogene materije

Vesti | Mobilnost

Folksvagen je potvrdio da će iz upotrebe i sa tržišta morati da povuče 124 hiljade električnih i hibridnih vozila proizvedenih od 2013. godine zato što svako od njih sadrži po 0,008 grama kadmijuma, kancerogenog teškog metala, u svojim jedinicama za punjenje. Iako količina zvuči gotovo zanemarljivo, nije tako. Prag za prekomerno izlaganje ovom hemijskom elementu je toliko nizak da je i 0,008 grama dovoljno da izazove ozbiljne zdravstvene probleme.

Foto-ilustracija: Pixabay

Do sada, međutim, niko nije doveden u opasnost zato što je otrovni kadmijum uskladišten u čvrstim kućištima unutar punjača i ne bi trebalo da je naškodio vlasnicima i putnicima Folksvagenovih elektromobila i hibrida. Pretnju bi predstavljao tek na kraju životnog veka vozila – za ona lica koja bi bila zadužena za njihovu reciklažu ili rasklapanje.

Kadmijum je prisutan u vodi, zemljištu i stenama, uključujući i ugalj i mineralna đubriva. Većina ga se izvadi u procesu dobijanja drugih metala kao što su cink, olovo i bakar. Koristi se u proizvodnji elektronike, baterija i televizija, i plastične mase. Malim količinama ovog otrova ljudi su izloženi udisanjem duvanskog dima ili jedenjem hrane zagađene njime. Veći rizik za dobijanje raka pluća predstavlja za zaposlene u reciklažnoj industriji nikl-kadijumskih baterija.

Nemački proizvođač automobila ogradio se od odgovornosti za kadmijum, naglasivši da su delovi s tragovima ovog elementa proizvedeni van njihovih matičnih fabrika. U sličnoj situaciji našli su se i Audi i Porše zato što su i oni imali istog snabdevača.

Nemačko ministarstvo saobraćaja naložilo je opoziv spornih modela.

Jelena Kozbašić