Tuzla uvodi primarnu selekciju otpada

Region | Upravljanje otpadom

Foto-ilustracija: Pixabay

U Mesnoj zajednici Kula u Tuzli 70 domaćinstava će dobiti specijalne žute i zelene kante za prikupljanje otpada, čime počinje realizacija pilot- projekta bržeg uvođenja primarne selekcije otpada na izvoru.

Nedostatak odgovarajuće primarne selekcije otpada u Tuzli dovodi do visokih gubitaka koji se izražavaju kroz povećane troškove za prikupljanje, transport i odlaganje otpada. To predstavlja veliki problem i ima negativan uticaj na prirodne, ekonomske i socijalne aspekte.

Da bi se rešio taj problem, grad Tuzla u partnerstvu sa Centrom za ekologiju i energiju i u saradnji s JKP „Komunalac“, Zavodom za urbanizam, Ministarstvom za prostorno uređenje i zaštitu okoline Tuzlanskog kantona, a uz podršku partnera iz Švajcarske, priprema novi plan upravljanja otpadom u Tuzli koji predviđa puno novina, a ovaj pilot- projekt u MZ Kula je samo jedan u nizu.

Osim grada Tuzle, JKP Komunalac i Centra za ekologiju i energiju projekat u okviru kojeg se implementiraju ove aktivnosti, finansijski podržavaju REPIC i Forderverein iz Švajcarske.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević