„Turtle Cam“ nam omogućava da istražimo okean iz ugla morske kornjače

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Organizacija „Oceanogràfic Foundation“, čiji je glavni zadatak da štiti i očuva vrste u morima i okeanima, došla je na veoma originalnu ideju koja će joj pomoći  u radu.

Foto: YouTube (screenshot)

Kako su u poslednje vreme nailazili na veliki broj povređenih morskih kornjača, Nejtan Džek Robinson, morski biolog i vlasnik ove organizacije, predložio je jedan inovativan način zaštiti ovih životinja. Zanimalo ih je kuda se sve one kreću i sa kakvim opasnostima se svakodnevno susreću. Zato su na oklop kornjače postavili kameru napravljenu od recikliranog materijala kako bi mogli da prate njeno kretanje.

Projekat „Turtle Cam“ im omogućava ne samo da prate kornjače i da uvide sa kojim se opasnostima sreću, već da iz potpuno drugačije perspektive vide morski svet, što im može pomoći u zaštiti još mnogih drugih vrsta.

Jedan od glavnih ciljeva ove organizacije jeste da se, pored brige o dobrobitu životinja, poradi na informisanju javnosti i podizanju svesti društva o ugroženosti brojnih stanara morskog sveta i njihovoj zaštiti.

Veliki broj snimljenih sati kretanja kornjače na Bahamima, od kojih najinteresantniji delovi kruže društvenim mrežama i nailaze na izuzetno odobravanje ljudi, definitivno im mogu pomoći u tome.

Neke od ovih snimaka možete pogledati na Instagram profilu biologa Džeka Robinsona.

Jelena Cvetić