Tursko nalazište gasa ogromne površine vredi 80 milijardi dolara!

Vesti | Svet | Goriva | Gas

„Tursko otkriće nalazišta gasa, površine 320 milijardi kubnih metara u Crnom moru, u skladu sa trenutnim trendovima cena, vredno je 80 milijardi dolara“, otkrio je medijima direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jason Leung)

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u petak je objavio najveće otkriće gasa u istoriji Turske. Gasno polje nalazi se na dubini od 2.100 metara ispod morskog dna u gasnom polju Sakarja na oko 170 kilometara od obale.

Prema Erdoganovim rečima, eksploatacija gasnog polja bi mogla početi već od 2023. godine, naglašavajući da je Turska odlučna da postane neto izvoznik energije. Nalazište bi moglo da smanji zavisnost ove zemlje od uvoza energenta iz Rusije, Irana i Azerbejdžana što je prošle godine zemlju koštalo 41 milijardu dolara.

S obzirom na to da je novootkrivena količina gasa u Turskoj jednaka svim norveškim otkrićima gasa u Severnom moru od 2010. godine, nalazište se opisuje kao „gigantsko“.

Turska trenutno uvozi 99 odsto potrebnog gasa, a predsednik je objasnio da će zahvaljujući ovom pronalasku, pored uvoza gasa, zemlja smanjiti i deficit budžeta.

Birol je otkrio da je za pokretanje proizvodnje neophodno ulaganje od oko šest milijardi dolara.

Kako tvrdi direktor IEA, ovaj ambiciozni cilj nije neostvariv zato što je slično učinjeno i sa drugim otkrićima gasa, ali će se realizovati samo pod uslovom da ulaganje bude prioritetno i da službene procedure otpočnu odmah.

Turska godišnje uvozi oko 45 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, čija cena približno iznosi 12 milijardi dolara.

Jelena Kozbašić