Turskim tokom gas do Bugarske, Srbije i Mađarske početkom 2020. godine

Vesti | Goriva | Gas

Prirodni gas koji će se isporučivati preko drugog kraka gasovoda Turski tok mogao bi početkom 2020. godine da poteče kroz gasne transmisione sisteme Bugarske, Srbije i Mađarske, najavio je generalni direktor Gasproma Aleksej Miler.

Dodao je da su pomenute tri zemlje donele odluku o razvoju svojih gasnih transmisionih mreža.

Gasprom je pre dva dana nastavio sa polaganjem cevi za drugi krak gasovoda Turski tok, nakon što je u aprilu završena izgradnja prvog kraka.

Do sada su položene cevi u dužini od 1.161 kilometra, što je 62 posto ukupne dužine gasovoda.

Gasprom i turski Botas su u maju potpisali protokol o izgradnji kopnenog dela gasovoda Turski tok koji će dovesti ruski gas do evropskih potrošača.

Potpredsednik Gasproma Vitalij Markelov je nedavno izjavio da se sa Turskom pregovara o ruti drugog kraka gasovoda preko teritorije te zemlje, a zamenik izvršnog direktora Gasproma Aleksandar Medvedev kaže da će vrlo brzo biti doneta konačna odluka o ruti.

Prema njegovim rečima, trenutno se razgovara o dve ključne opcije u skladu sa procedurama u Evropskoj uniji i Evropskoj komisiji, a kao potencijalna tržišta imenovao je Grčku, Italiju, Bugarsku, Srbiju i Mađarsku.

Prva linija gasovoda Turski tok će snabdevati gasom samo Tursku, dok će druga služiti za dopremanje ruskog gasa do južne i jugoistočne Evrope.

Svaki krak gasovoda će imati kapacitet od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a ukupna vrednost projekta procenjena je na 11,4 milijarde evra.

Milisav Pajević