Turski brod u potrazi za naftom i gasom u istočnom Sredozemlju

Vesti | Svet | Goriva

Foto: YouTube (screenshot)

Jedan od turskih brodova za istraživanje nafte i gasa u istočnom Sredozemlju uskoro će početi da buši morsko dno jugozapadno od Kipra, izjavio je u subotu ministar energetike Fatih Donmez, dok Ankara i Nikozija osporavaju prava na moru u tom području, prenosi Rojters.

Turska i Kipar godinama se spore oko vlasništva nad resursima na istočnom Sredozemlju, ali nedavno je intenziviran spor između dve susedne zemlje.

Ankara je u četvrtak objavila da je poslala svoj brod za bušenje nafte i gasa Javuz u vode južno od Kipra, gde su vlasti kiparskih Grka već dodelile prava za istraživanje italijanskim i francuskim kompanijama.

Turska je već uradila dve bušotine u vodama na istoku i zapadu ostrva, što je pokrenulo snažne proteste Nikozije i Evropske unije poslednjih meseci, uključujući sankcije EU-a, prenosi Rojters.

„Naš brod Javuz stigao je do lokacije „Guzelyurt-1“. Nadamo se da će početi bušenje što je pre moguće nakon završetka svih priprema “, napisao je Donmez na Tviteru.

Lokacija broda nije promenjena u petak, pokazuju podaci za praćenje brodova kompanije „Refinitiv Eikon“. Drugi turski brod za bušenje Fatih je pored zapadne obale Kipra.

Izvor: Energetika.ba