Turska pomoć Srbiji u zaštiti životne sredine

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan razgovarao je Čagla Gultekin Tosbat koordinatorkom Agencije za saradnju i koordinaciju Turske, kancelarija u Beogradu, o projektima u oblasti zaštite životne sredine.

Ministar Trivan je na početku razgovora rekao, da Srbija poklanja ogroman značaj bilateralnim odnosima sa Turskom, da nam je dragocena bila poseta delegacije Turske Srbiji, koju je predvodio predsednik Redžep Tajip Erdogan, tokom koje je dogovorena saradnja i u oblasti zaštite životne sredine, i ukazao da nam je važno što će naš predsednik Aleksandar Vučić posetiti Tursku, što će odnose dve zemlje podići na još viši nivo.

Trivan je izrazio zadovoljstvo što je otvoren prostor da odličnim bilateralnim odnosima dve zemlje, dorinese i saradnja u oblasti zaštite životne sredine i što je predstavnica Agencije za saradnju i koordinaciju Turske (TIKA) , koja je već pomogla Srbiji kroz različite projekte u oblasti zdravstva, poljoprivrede, obrazovanja, infrastrukture i kulture, gošća MZŽS.

Praktična saradnja Srbije i Turske u oblasti zaštite životne sredine započinje ovim susretom i dogovorom sa predstavnicima Agencije TIKA. Srbiji su u ovoj oblasti dragocena iskustva Turske i praktična primena projekata od prerade otpadnih voda, zaštite vazduha, do zaštite životne sredine i monitoringa, rekao je ministar Trivan i ukazao da je na putu Srbije ka Evropskoj uniji i otvaranju poglavlja 27, najvažnija projektno-tehnička dokumentacija za realizaciju projekata koji vrede od nekoliko stotina hiljada evra do nekoliko desetina miliona evra. Ulaganjem u takve projekte je za dobrobit svih građana, kao i životne sredine.

Predstavnica Agencije za saradnju i koordinaciju Turske je kazala da je ekologija jedna od najvažnijih oblasti u Turskoj i da su zainteresovani da dorinesu saradnji Turske sa Srbijom u oblasti zaštite životne sredine. Izrazila je spremnost Turske Agencije za saradnju i koordinaciju da podrži projekte u oblastima koje MZŽS predloži i odredi kao prioritet, od saradnje stručnjaka iz oblasti zaštite životne sredine Srbije i Turske, preko projekta „Nultog otpada “, do projekata u koje bi bile uknjučene lokalne samouprave i građani kako bi saradnja u oblasti ekologije bila na dobrobit građana obe zemlje. Navela je da je u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Turske, a pod pokroviteljstvom Prve dame Turske Emine Erdogan, započet projekat „Nulti otpad“ koji se sprovodi i van granica Turske.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević