Turska i Srbija unapređuju saradnju u oblasti energetike

Srbija

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić primio je novoimenovanog ambasadora Republike Turske u Srbiji, Nј.E. Tanžua Bilgiča.

Sastanak je organizovan na inicijativu ambasade Republike Turske, povodom 22. Svetskog naftnog kongresa, koji će, od 9. do 13.jula biti održan u Istanbulu, pod pokrovitelјstvom tamošnjeg Predsedništva. Cilј posete ambasadora Bilgiča, između ostalog, bio je da prenese poziv koji je turski ministar energetike i prirodnih resursa Berat Albajrak, uputio srpskom kolegi Antiću.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sa turskim ambasadorom razgovarao je o unapređenju ukupnih ekonomskih odnosa dve zemlјe, a posebno onih u oblasti energetike.

Odnosi dve države su u uzlaznoj liniji kako politički, tako i ekonomski, što se ogleda u konstantnom rastu turskih investicija u Srbiju, kazao je ministar Antić, koji se, tokom susreta, osvrnuo na svoju posetu Turskoj, u kojoj je, pre dve godine prisustvovao početku izgradnje gasovoda TANAP u gradu Karsu, u blizini tursko – gruzijske granice.

Amabasador je naglasio veliki interes turskih kompanija za povećanje investcija u Srbiju u svim oblastima i mišlјenja je da je energetika sektor koji je tamošnjim ulagačima posebno interesantan i kojem može intenzivno da se sarađuje. On je kazao da je, u tom smislu, učešće ministra Antića na Svetskom naftnom kongresu sjajna prilika za organizaciju bilateralnog susreta srpskog ministra energetike sa novim ministrom energetike i prirodnih resursa Turske – Beratom Albajrakom.

izvor: mre.gov.rs

Sandra Jovićević