Turistički klaster UNA u poseti središnjoj Istri

Vesti | Turizam | Region | Održivi razvoj

Foto: WWF (TE TA Motovun)

Protekli vikend članovi Turističkog klastera Una (TK UNA) proveli su na studijskom putovanju po Istarskoj županiji, odnosno turističkoj regiji središnje Istre. U sklopu posete organizovan je obilazak porodičnih poljoprivrednih imanja, prodavnica sa lokalnim proizvodima, grada Pazina, ali i turističkih manifestacija poput festivala terena i tartufa (TE TA) u Motovunu i međunarodnog sajma pršuta (ISAP) koji se već 12 godina održava u Tinjanu.

Foto: WWF (cukerančići)

Prilikom posete imanju “Anđelina” i agroturizma „Ograde“ upriličene su prezentacije zaštite autohtonih proizvoda i organizovanja manifestacija i to na primerima cukerančića, istarske poslastice, i jedinstvene manifestacije „Dani meda“ koju organizuje udruženje pčelara Lipa. Osim prezentacija, praktična iskustva iz organizovanja događaja članovi klastera imali su priliku videti u Motovunu i Tinjanu.

Foto: WWF (Sajam pršuta u Tinjanu)

“Ovakve manifestacije kod nas su jako posećene i organizuju se u svrhu produženja turističke sezone. Pored toga, odlična su prilika za promovisanje ali i prodaju lokalnih proizvoda. Ipak, teško da bi kao takve bile održive bez podrške lokalne zajednice,” istaknula je Jasmina Cvitan-Lakača organizatorka međunarodnog sajma pršuta u Tinjanu.

Studijsko putovanje organizovano je u sklopu regionalnog projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude“ koji sprovodi WWF Adria a finansiran je od strane Švedske razvojne agencije (SIDA).