Tunel HE „Dabar“ dobio građevinsku dozvolu

Svet

he-dabar-tunel

Dana 4. septembra 2014. godine ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju gospođa Srebrenka Golić predala je građevinsku dozvolu za izgradnju tunela u okviru hidroelektrane „Dabar“ direktoru „Elektroprivrede Republike Srpske“ gospođi Branislavi Milekić.

Gospođa Srebrenka Golić izjavila je da je HE „Dabar“ veoma značajna za Hercegovinu, kao i da će njegovom izgradnjom biti rešeni problemi koji se odnose na energetiku i vodoprivredu.

Direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ gospođa Branislava Milekić istakla je da će u narednom periodu biti raspisan tender za izvođače radova, dok će do kraja godine biti izdate građevinske dozvole za izgradnju drugih objekata u okviru hidroenergetskog sistema „Dabar“.

Izgradnja tunela u okviru hidroelektrane „Dabar“ trebalo bi da počne do kraja ove godine; trajaće nešto više od tri godine, a njegova vrednost će biti preko 62 miliona evra. Radove će izvoditi domaće kompanije.

Inače, 2011. godine Vlada Republike Srpske odobrila je izgradnju HE „Dabar“, a koncesiju je dobilo Privredno društvo „Hidroelektrane Dabar“ čiji su osnivači „Hidroelektrane na Trebišnjici“ i „Elektroprivreda Republike Srpske“. U okviru ovog sistema trebalo bi da bude izgrađeno 7 hidroelektrana i 6 akumulacionih bazena.

Sandra Jovićević

foto:hercegovinapromo.com