Tržište vetrogeneratora raste – zaključak istraživanja „GlobalData“

Svet

energija vetraKonsultantska firma „Global Data“ nedavno je objavila istraživanje prema kojem se očekuje povećanje tržišta vetrogeneratora sa 12,1 milijardi dolara u 2013. godini na 19,3 milijarde dolara do 2020. godine, što predstavlja godišnji rast od 6,9 odsto.

Prema ovom izveštaju, instalisana snaga projekata koji električnu energiju proizvode iz energije vetra u 2013. godini bila je 322,5GW, a do 2020. godine očekuje se da dostigne 688GW. Ovakav rast očekuje se zbog toga što je neizvesno snabdevanje energije iz konvencionalnih izvora energije, a i raste zabrinutost za životnu sredinu. Osim toga, i države podržavaju ovakve projekte nudeći značajne povoljnosti investitorima.

Međutim, postoje i problemi koji bi mogli da uspore rast ovog tržišta kao što su postojeća mrežna infrastruktura koja je veoma loša, a da bi se prilagodila ovakvoj alternativnoj energiji potrebna su velika ulaganja. Takođe, veliki problem predstavlja i nedostatak kvalifikovane radne snage, što bi značajno moglo da uspori razvoj sektora obnovljivih izvora energije, zaključak je konsultantske firme „GlobalData“.

S.J.