Trivan: Svaki deo Srbije mora biti proveren da bismo sprečili eventualna zagađenja

Vesti | Upravljanje otpadom

 

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan obišao je juče Regionalni centar za upravljanje otpadom na teritoriji Kikinde, gde su nadležne službe posumnjale da se na deponiji i u njenoj okolini nalazi nezakonito odložen opasni otpad, zbog čega su otvorile istragu.

Trivan je tom prilikom istakao da će u okviru istrage biti utvrđeno da li je došlo do propusta i eventualne kontaminacije, što će pokazati uzorci nakon detaljnih analiza od strane stručnih institucija.

Javnost će biti blagovremeno obaveštena o rezultatima analiza uzorkovanih materija iz otpada i zemljišta, naveo je on i dodao da svaki deo Srbije mora biti proveren.

– Bavićemo se svim preduzećima koja se bave tretmanom opasnog otpada, svim deponijama gde se odlaže otpad, kako bismo znali šta se na njima dešava, kako se njima upravlja, a da bismo sprečili eventualna zagađenja i u tome neće biti izuzetaka, podvukao je ministar Trivan.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da preduzeća koja posluju sa opasnim otpadom rade to na zakonit način.
– Striktno ćemo poštovati zakon kako bismo zaštitili zdravlje i bezbednost naših građana. Zdravlje nacije neposredno zavisi od stanja životne sredine i zato je nedopustivo zagađivanje zemljišta, deponija, vode i bilo kakva degradacija životne sredine, naglasio je Goran Trivan.

On je poručio da profit ni u kom slučaju ne može biti, i nije, važniji od našeg zdravlja.

Milisav Pajević