Trivan: Prioritet izgradnja kapaciteta za preradu otpadnih voda

Vesti | Srbija

 

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan poručio je juče da stanje reka u Srbiji nije najgore u regionu, ali da će se ministarstvo na čijem je čelu ponašati kao da jeste, pa će prioritet biti izgradnja kapaciteta za preradu otpadnih voda.

Trivan je u razgovoru s predstavnicima Mreže Evropske unije za sprovođenje i primenu prava životne sredine (IMPEL) najavio da bi u zaštitu životne sredine u narednom periodu trebalo da bude uloženo pet milijardi evra.

On je naglasio da je inspekcija jedan od najvažnijih alata u oblasti zaštite životne sredine, ali da inspektora u resornom ministarstvu nema dovoljno.

– Imamo mogućnost da zaposlimo 180 ljudi, ali njihovo zaposlenje zavisi od situacije u budžetu, istakao je Trivan, dodavši da će se slobodna mesta u ministarstvu najpre popunjavati inspektorima zaštite životne sredine.

Predsedavajući Odboru IMPEL-a Kris Dijkens izjavio je novinarima da je ovaj sastanak bio prvi od kako ta organizacija pravi plan sa Srbijom u oblasti zaštite životne sredine, i da je saznao za probleme malih kapaciteta i broja zaposlenih u Ministarstvu.

– Da bi se ispunili i poštovali svi propisi Evropske unije, nakon prenosa svih zakona u nacionalno zakonodavstvo, moraće ponovo da se izvrši procena koliko je ljudi potrebno da bi se ti zakoni i direktive sprovodili, kao i koliki broj inspektora je potreban, dodao je Dijkens.

On je objasnio da je najveći problem u Evropi u oblasti životne sredine u nepoštovanju zakona, a šteta zbog tog nepoštovanja godišnje iznosi do 50 milijardi evra.

IMPEL je mreža u okviru Evropske unije osnovana 1992. godine koja obuhvata 36 zemalja članica i 53 organizacije.
Misija te organizacije je da podrži primenu svih zakona u EU, a cilj je takođe i podrška i usmeravanje na polju inspekcije i davanja dozvola. Srbija je članica IMPEL-a od 2016. godine.

Milisav Pajević