Trivan: Narod je počeo da reaguje na probleme životne sredine

 

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, u sklopu obeležavanja godinu dana rada Vlade Republike Srbije, obišao je juče Regionalni centar za upravljanje otpadom Subotica i Zoološki vrt Palić.

Povodom godišnjice rada Vlade Republike Srbije, Trivan je istakao da je veoma ponosan na uspeh koji je postignut radom Ministarstva zaštite životne sredine.

– Naš napredak se ogleda u ozbiljnom razumevanju i podizanju ekološke svesti civilnog i javnog sektora, kao i medija. Narod je počeo da reaguje na probleme životne sredine, i godine koje su pred nama nesumnjivo će doneti još mnogo uspeha i Srbija će krenuti putem vodećih evropskih zemalja u oblasti ekologije, rekao je Trivan.

Subotica sprovodi niz važnih projekata, koji se tiču oblasti zaštite životne sredine, a jedan primer toga je upravo Regionalni centar za upravljanje otpadom, koji finansira Evropska unija. Obilazeći pogon regionalne deponije, ministar je naglasio da je Regionalna deponija Subotica primer najsavremenijeg rešenja problema deponija sa kojima se suočavamo.

Ministarstvo zaštite životne sredine sve vreme aktivno učestvuje u svim fazama izrade projekta i daje punu stručnu, zakonsku i finansijsku podršku izgradnji i puštanju u rad Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Subotici.

Zoološki vrt Palić i Ministarstvo zaštite životne sredine uspešno sarađuju već više od jedne decenije. Glavni vid saradnje jeste u zbrinjavanju živih primeraka divljih vrsta životinja koje nadzorni organi oduzmu ili zaplene prilikom sprečavanja pokušaja krijumčarenja preko granice, ali takođe i prilikom sprečavanja nelegalne trgovine ili nelegalnog držanja divljih životinja u zatočeništvu unutar Republike Srbije.

Trivan je dodao da pomoć neće biti usmerena samo ka Zoološkom vrtu, već i Palićkom jezeru.

– Vreme je da  jezero Palić dovedemo u red i pomognemo Subotici da kvalitet vode bude na visokom nivou i problem otpadnih voda koje se ulivaju bude konačno rešen. Vlada Republike Srbije spremna je da pomogne celom ovom kraju, a pravi dokaz tome je što smo danas, na ovaj dan, upravo ovde, zaključio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Milisav Pajević