Trivan na Neformalnom sastanku ministara zaštite životne sredine EU

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan učestvuje u radu dvodnevnog Neformalnog sastanka ministara zaštite životne sredine zemalja članica Evropske unije koji je posvećen najznačajnijim temama iz oblasti zaštite životne sredine usmerenim ka poboljšanju kvaliteta života evropljana, koji se održava u Bukureštu, u Rumuniji.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U okviru plenarnog zasedanja Neformalnog sastanka održane su sesije posvećene klimatskim promenama, odnosno inovativnim rešenjima i ulozi građana na putu ka budućnosti bez emisije ugljenika, i rezultatima Globalne procene stanja biiodiverziteta i ekosistemskih usluga i značaju za EU i Globalni okvir biodiverziteta za period nakon 2020. godine.

Obraćajući se učesnicima skupa, ministar Trivan je ukazao na značaj ovih pitanja za Srbiju koja trenutno utvrđuje strateški i zakonodavni okvir u oblasti klimatskih promena kroz Nacrt zakona o klimatskim promenama, čije se usvajanje očekuje u narednom periodu, i Strategije za klimatske promene sa Akcionim planom.

Zakonom o klimatskim promenama Srbija će u svoje zakonodavstvo preneti odredbe relevantnih propisa EU iz date oblasti.

Za postizanje ciljeva u borbi protiv klimatskih promena i prilagođavanju izmenjenim klimatskim uslovima značajno je i obrazovanje i razmena znanja i dobre komunikacije između pripadnika akademske zajednice, građana, vladinih institucija, organizacija civilnog društva i privatnog sektora, istakao je ministar.

Trivan je naročito ukazao na značaj osvajanja i primene novih tehnologija u privrednom sektoru koje neposredno doprinose smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, kao i na važnost razumevanja i partnerskog odnosa nosilaca industrijskog razvoja za uvođenje i primenu evropskih strandarda u zaštiti životne sredine.

Milisav Pajević