TRIVAN NA KONFERENCIJI O KLIMATSKIM PROMENAMA U SANU: Planetu smo pretvorili u veliko poljoprivredno gazdinstvo – u pošumljavanju je lek

Vesti | Održivi razvoj

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije, Goran Trivan poručio je, učestvujući na međunarodnom simpozijumu o klimatskim promenama „Promena klime zemlje: nauka i uticaj“ u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u sredu, 11. oktobra, da pošumljavanje predstavlja najefikasniji, najjednostavniji i najjeftiniji način da se ublaže efekti klimatskih promena, uz napomenu da će se resorno ministarstvo time aktivno baviti.

Trivan je naveo da je u poslednjih pet godina pošumljeno više od 750 hektara zemlje u Beogradu, dodavši da je to politika koju će Ministarstvo ubuduće voditi.

On je ocenio da smo planetu pretvorili u jedno veliko poljoprivredno gazdinstvo, te da u pošumljavanju treba potražiti lek, navodeći da se svake godine uništi šuma veličine jednog Portugala.

Kada bi svako od nas, kako je podvukao, godišnje posadio dva do tri stabla, ona bi za desetak godina dala više kiseonika, uticala na sprečavanje bujica i erozija, dotakla pijaću vodu i vezala zemljište. Prema njegovim rečima, to je u jednoj rečenici bar pet korisnih funkcija jednog drveta, što ne košta mnogo, niti oduzima vreme.

Ministar je, ukazavši na činjenicu da imamo promenu klime, istakao da o tome govore visoke letnje temperature i sve manje snegova koji više nisu uobičajena pojava na planinama u Srbiji.

Ovo je najozbiljnija tema na planeti, ona predstavlja našu istinu, i četrdeset godina unazad govorimo o održivom razvoju, a da se ni za milimetar nismo pomerili, poručio je Trivan i ukazao na to da u osnovi onoga što radimo i uništavamo leži profit kao motiv.

Na međunarodnom simpozijumu o klimatskim promenama, koji će trajati do 13. oktobra, razmatraće se postojeće i moguće klimatske promene, kao i njihov uticaj na brojna vitalna pitanja, kao što su voda, poljoprivreda, energetika, ekonomija i zdravlje.

Ovaj naučni skup okuplja veliki broj naučnika iz Srbije, Evrope, SAD, Japana i Kine.

Izvor: srbija.gov.rs