Trivan: Moraćemo da izdvajamo više para za životnu sredinu

Foto: Milisav Pajević

Srbija mora najvažniji resurs, pijaću vodu, da sačuva za sebe, kaže ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i dodaje da se ne slaže sa tim što su mnogi izvori pijaće vode dati kao koncesija ili na neki drugi način različitim subjektima.

Srbija, generalno, ne troši vodu na racionalni način. Srbija nema dovoljno pijaće vode, perspektivno gledajući. Klimatske promene donose snižavanje nivoa podzemnih voda. Istovremeno, to znači smanjivanje kapaciteta podzemnih voda i rezervi koje imamo, rekao je Trivan u intervjuu za Telegraf.rs.

Istakao je da bi trebalo racionalno da koristimo pijaću vodu „sve da je i imamo za bacanje, a nemamo“.

Ukazao je da površinske vode moraju da budu čiste, da bismo i tu imali deo rezervi, koja se može kvalitetno prerađivati u kvalitetnu pijaću vodu.

Plan je, kaže, da u Srbiji treba da se izgradi 359 sistema za preradu otpadnih voda, što znači da treba da investiramo između četiri i pet milijardi evra u to, a nakon toga ćemo moći da računamo na čistu i zdravu životnu sredinu u celini.

– Mnogo je to novca, Srbija nema toliko para, ali će morati da izvaja. Moraće da izdvaja više para za životnu sredinu od sadašnjih 0,2, – 0,7 odsto BDP-a, do 1,2 ili 1,3 odsto, koliko je u mnogim zemljama. Ako želimo da živimo zdravo, duže i da sačuvamo prirodu, to mora da se desi. Garantujem, da će se to desiti, rekao je Trivan.

Pobornik je da se u projekte prerade otpadnih voda „ide“ ka privatno-javnim partnerstvima, jer je to brži put da se obavi taj posao.

Izvor: Telegraf.rs

Milisav Pajević