Trivan: Ljubav prema sopstvenoj zemlji se ogleda u ophođenju prema životnoj sredini

Vesti | Srbija

 

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prisustvovao  je juče svečanoj akademiji povodom obeležavanja 125 godina postojanja i uspešnog rada Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Čestitajući jubilej, Trivan je rekao da je uloga visokoškolskih organizacija, nauke i obrazovanja mladih stručnjaka izuzetno značajna osnova zaštite životne sredine i očuvanja prirodnih resursa, i predstavlja svojevrstan patriotski čin.

– Ljubav prema sopstvenoj zemlji se ogleda u ophođenju prema životnoj sredini, a da bi voleli svoju zemlju, neophodno je da poznajemo njenu geografiju, jer je ona odlika svake države, naglasio je Goran Trivan.

Ukazao je da je stručnost i kompetentnost u oblasti geografije, kao i u oblasti životne sredine, od presudnog značaja, jer se bavi problemima koji utiču na našu budućnost, i budućnost naše dece.

Time vođen, poslao je poruku studentima Geografskog fakulteta da vole svoju struku, da vole svoju zemlju, i da će tako biti izvanredni u onome što rade.

Ministarstvo zaštite životne sredine pružiće šansu mladim ljudima da svojim znanjem doprinesu rešavanju mnogobrojnih problema u oblasti životne sredine.

Ministru Trivanu je dodeljena Plaketa za naručite zasluge i doprinos u razvoju Geografskog fakulteta.

Podsetimo  22. juna 1893. godine, srpski velikan, akademik i rektor, prof. Dr. Jovan Cvijić osnovao je Geografski zavod kao preteču sadašnjeg Fakulteta i time postavio put savremenom izučavanju prostora, prirode, ljudi i pojava koje nas okružuju.

Afirmacija geografije, koja je verifikovana na najvažnijim evropskim i svetskim institucijama, se i dalje unapređuje, a Geografski fakultet, od tog datuma, kao institucija postoji i radi u kontinuitetu sa oko 100 zaposlenih i više od 3000 studenata na svim nivoima studija.

Milisav Pajević