Trivan: Građani treba da znaju da je rat plastici objavljen!

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan učestvovao je juče u Beogradu na centralnoj manifestaciji najveće svetske ekološke akcije „Sat za našu planetu“.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarstvo zaštite životne sredine i ove godine podržalo je ovu akciju Svetske organizacije za prirodu – WWF Adria, u kojoj se simboličnim isključivanjem svetla na sat vremena upozorava javnost na neophodnost očuvanje Planete.

Na centralnoj manifestaciji, učenici Osnovne škole „Drinka Pavlović“ u ime svih ekomusketara, uručili su poruke ministru zaštite životne sredine Goranu Trivanu, inspirisane naročito problemom plastike koja zagađuje Planetu.

Naime, ove godine ekološka tema na koju se u akciji „Sat za našu planetu” naročito skreće pažnja je problem prekomernog korišćenja plastike i njenog neadekvatnog odlaganja, zbog čega svake godine tone plastike završe u rekama, morima i okeanima.

Ministar Trivan se zahvalio deci na podsećanju da Planeta pripada njima i budućim generacijama, i uputio poziv da svakog dana gašenjem svetla, štednjom energije i vode, promenom navika, svi damo lični doprinos očuvanju Planete.

„Plastika je jedan od najvećih zagađivača životne sredine, i Srbija prati Evropu po pitanju rešavanja krize plastičnog otpada. Počeli smo sa naplaćivanjem plastičnih kesa i to je već dalo rezultata, jer je kupovina plastičnih kesa smanjenja za oko 60 odsto. Uskoro počinjemo i sa aktivnostima za smanjenje upotrebe plastične ambalaže. Građani bi trebalo da znaju da je rat plastici objavljen“, istakao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Milisav Pajević