Trideset šest godina uspešnog rada Termoelektrane Pljevlja

Vesti | Region

 

Foto: Elektroprivreda Crne Gore

Termoelektrana Pljevlja obeležava trideset šest godina uspešnog rada i poslovanja u znaku početka ekološke sanacije prvog bloka uz rekultivaciju postojeće deponije šljake i pepela.

U ova dva vezana projekta čija realizacija će omogućiti nastavak valorizacije termoenergetskog kompleksa u Pljevljima do 2022. biće uloženo oko 60 miliona evra.

Kao uvod u ekološku sanaciju prvog bloka, Termoelektrana Pljevlja je prva u regionu uvela sistem onlajn monitoringa položaja vatre u kotlu, kao  preduslova za svođenje azotnih oksida u dimnom gasu na dozvoljeni nivo.

Onlajn monitoringom se smanjuje i količina štetnih čestica koje odlaze u vazduh, jer je sagorevanje potpunije.

U prvoj polovini 2018. godine TE Pljevlja je proizvela 620.349,11 megavat časova električne energije što je šest odsto više od plana.

Za poslednjih 36 godina rada Elektrana je odradila oko 190.000 radnih sati.  To je za ovu vrstu opreme i rekonstrukcije koje su rađene dovoljan osnov da ovaj blok ima svu pažnju koja je potreba i bude u narednim decenijama glavni oslonac elektroenergetskog sistema Crne Gore.

Kontinuirana ulaganja u ovaj objekat, koja su dostigla 60 miliona evra za prethodnih deset godina, rezultirala su pozitivnim efektima u pogledu povećanja snage i pouzdanosti rada Elektrane.

Na osnovu ovih ulaganja, kroz dimenziju pouzdanosti, iskorišćenosti kapaciteta i tehnoloških unapređenja, dostignut je takav nivo da u narednih 100.000 sati rada Termoelektrana Pljevlja nema potrebe za kapitalnim ulaganjima i složenijim rekonstrukcijama, osim u ekološku sanaciju prvog bloka, koja je planirana u naredne tri godine.

Na efikasnije poslovanje TE Pljevlja svakako će uticati i preuzimanje Rudnika uglja Pljevlja od strane Elektroprivrede Crne Gore.

Odgovoran i posvećen odnos prema poslu zaposlenih u Elektrani garancija su pouzdanog rada ovog objekta, koji predstavlja važnu kariku stabilnosti elektroenergetskog sistema Crne Gore.

Milisav Pajević